کابل شیلدار, مقالات

کابل شیلددار -ساتم الکتریک

کابل شیلددار چیست ؟

کابل شیلددار به کابلی گفته می‌شود که دارای لایه‌ی محافظ داخلی باشد , دلیل شیلد دار کردن کابل ها برای محافظت از سیگنال ها و مشکلات جاری در برابر نویز های الکتریکی و فشارهای مکانیکی کابل است.

برای شیلددار کردن کابل می توان از فلزات مختلفی مانند مس ، آلومینیوم و انواع فلزات رسانا استفاده کرد و همچنین این شیلد را باید از طریق لایه بیرونی کابل ایجاد کرد.

اگر این کابل ها داری شیلد نباشند وقتی که در مجاورت کابل های پاور و یا نویزهای الکتریکی قرار گیرند، نمی توانند پارامترهای صحیح را منتقل کنند و سیگنال های دریافتی ممکن است به علت وجود نویز سیگنال‌ها دستخوش تغییر می‌شوند و در نتیجه پارامترها به درستی منتقل نخواهند شد , با این وجود میتوان گفت مهمترین وظایف شیلد این است که از شدت ولتاژ بیش از حد میان هادی جلوگیری کند و موجب می شود که تحت هر شرایطی پایداری حفظ شود.

کابل های شیلد دار /

شیلد استاتیک

شیلد استاتیک جهت جلوگیری از ایجاد نویز در دسته‌ای از کابل‌ها یا در کابل تابیده شده استفاده می‌شود كه دارای یک لایه پلی استر ، یک سیم ارت مسی قلع اندود و یک لایه آلومینیم (فویل) است.

سیم شیلد

سیم شیلد برای اتصال کابل‌های Coaxial استفاده می‌شود. این نوع سیم‌ها برای سیگنال‌های RF، آنتن‌های رادیوهای غیر حرفه‌ایی ، اتصال کابل‌های کواکسیال تک هادی ، سیگنال‌های آنالوگ و دیجیتال ویدئویی داخلی و دستگاه‌های تست الکتریکی کاربرد دارند. همچنین سیم شیلد برای فرکانس‌های بالای 4 و 2 گیگاهرتز مناسب است.

چرا در کابل‌ها از شیلد استفاده می‌شود ؟

شایان ذکر است است که استفاده از شیلد در کابل‌ها هزینه‌ی تولید این هادی‌ها را افزایش می‌دهد و همچنین با وجود یک لایه رسانای مضاعف ، وزن کابل نیز افزایش پیدا میکند.

اما دلیل استفاده از شیلد در کابل‌ها باید به مکانیزم عملکرد شیلد در کابل‌ها اشاره کرد , شیلد یک لایه فویل یا پوشش بافته شده از سیم‌های بسیار نازکی است که اطراف هادی اصلی در کابل را احاطه می‌کند.

جلوگیری از به وجود آمدن میدان الکتریکی بین هادی ها

وقتی که در یک خط انتقال برق تعداد زیادی کابل در فاصله‌ بسیار نزدیکی از یکدیگر قرار داشته باشند ، جریان هریک از کابل‌ها بر کابل‌های دیگری موثر خواهد بود.

در واقع جریان عبوری هر کابل منجر به ایجاد یک میدان الکتریکی در حاشیه‌ خود می‌شود که این میدان سبب اختلال در هدایت سایر کابل‌ها می‌شود , از این رو استفاده از یک لایه محافظ به عنوان شیلد ، تا حد قابل توجهی از اثرات مخرب میدان‌های اطراف را کاهش میدهد.

کاربرد های کابل شیلد دار چیست ؟

از این نوع کابل معمولا در مکان هایی استفاده میشود که نویز وجود دارد مثل اطراف دکل های مخابراتی و ارتباطی که کابل ها در معرض بار الکتریکی قرار دارند و یا شدت امواج الکترو مغناطیس بالا است و همچنین در ماشین آلات و تجهیزات آزمایشگاهی استفاده میشود که در لوله های فلزی و غیر فلزی قابل نصب می باشد.

انواع کابل شیلد دار

کابل شیلددار قدرت کابل شیلد دار کنترل (فرمان) کابل شیلد دار افشان کابل شیلد دار مفتولی شیلد استاتیک کابل شیلد دار صوتی کابل شیلد دار شبکه کابل شیلد دار بافته کابل شیلد دار تلفن

کابل شیلد دار قدرت

کابل‌های قدرت لزوما باید از نوع شیلد دار باشند که معمولا در نیروگاه‌ها و برای روشنایی خیابان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند و در شرایط مختلفی همچون زیر خاک، فضای باز ، درون آب و کانال‌های مختلف از مقاومت بالایی برخوردار خواهد بود.

کابل شیلد دار کنترل (فرمان)

کابل کنترل یا فرمان برای انتقال سیگنال‌های آنالوگ و دیجیتال طراحی شده است و در گروه کابل‌های فشار ضعیف قرار می‌گیرند , میدان‌های مزاحم تاثیرات مخربی بر انتقال داده‌ها در این کابل می‌گذارند. از این رو برای جذب میدان‌های مغناطیسی مزاحم و جلوگیری از ایجاد نویز در این کابل‌ها از شیلد استفاده می‌شود.

کابل شیلد دار افشان

کابل شیلد افشان قابل استفاده در تابلوهای فرمان است که در آنها از شیلد بافته شده‌ی مسی قلع اندود استفاده می‌شود.

کابل شیلد دار مفتولی

کابل‌های مفتولی نسبت به کابل‌های افشان مقاومت کمتری دارند و برای کاربردهای فشار قوی مورد استفاده قرار می‌گیرند که به منظور جلوگیری از هدر رفتن انرژی برق و کنترل نوسانات ، این کابل‌ها با یک لایه شیلد پوشش داده می‌شوند.

شیلد استاتیک

شیلد استاتیک جهت جلوگیری از ایجاد نویز در دسته‌ای از کابل‌ها یا در کابل تابیده شده استفاده می‌شود كه دارای یک لایه پلی استر ، یک سیم ارت مسی قلع اندود و یک لایه آلومینیم (فویل) است.

کابل شیلد دار صوتی

عملکرد کلی این کابل انتقال امواج صوتی از نقطه‌ای به نقطه‌ی دیگر است و همچنین از کابل شیلد دار صوتی انتظار می‌رود که هرگونه سر و صدای ناخواسته و نویز را در حین انتقال امواج صوتی ، حذف کند , بنابراین در بسیاری از این کابل ها از لایه ای از فویل آلومینیوم یا مس به صورت شیلد دار استفاده می کنند تا اختلالات موجود را به حداقل برسانند.

کابل شیلد دار شبکه

کابل شیلد دار شبکه بیشتر برای تجهیزات و وسایلی استفاده می شود که وظیفشان انتقال داده است. تصور کنید برای انتقال داده هایتان در بستر اینترنت نویز و اعوجاج داشته باشید ، هر چه میزان این اختلالات بیشتر باشد سرعت انتقال داده ها برای شما و سرعت دریافت آنها در سیستم های دیگر کاهش می یابد.

کابل شیلد دار بافته

در این نوع کابل با پوشاندن هادی اصلی توسط رشته مس‌های بافته اطراف آن ، از هادی اصلی انتقال دهنده‌ی سیگنال محافظت می‌شود. پوشش این کابل‌ها از کمتر از 50 درصد تا حدود 97 درصد متغیر بوده و بسیار کارآمد و مناسب است. دو مشکل اصلی کابل‌های شیلد دار بافته، هزینه‌ی بالا و انعطاف‌ پذیری پایین آن‌ها هستند.

کابل شیلد دار تلفن

کابل‌های شیلد دار تلفن زیر مجموعه‌ای از کابل‌های مخابراتی هستند که اصولا دارای لایه محافظ داخلی است و می تواند اطلاعات جاری در کابل را در برابر تداخلات الکتریکی ، مغناطیسی و مکانیکی حفظ کند , شایان ذکر است که کابل شیلددار تلفن برای انتقال سیگنال های آنالوگ و دیجیتال کاربرد فراوان دارند.

شیلددار کردن کابل تلفن که معمولا از نوع کابل مفتولی است به این صورت می باشد که یک لایه فویل آلومینیوم را به صورت طولی یا عرضی به دور سیم مسی آنیل شده یا بدون آنیل می کشند.

کابل‌های تلفن به دو دسته تقسیم می‌شوند:

کابل‌های تلفن زمینی (در بیرون از ساختمان) کابل‌های تلفن هوایی (در داخل ساختمان)

جنس رسانا در این دو نوع کابل یکسان بوده و پوشش خارجی و عایق کابل است که اهمیت دارد , کابل‌های تلفن شیلد دار با محافظت بالایی که دارند ، در جاهایی که به ارتباط امن و محافظت شدید احتیاج داریم، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بررسی ساختار و شرایط جوی و مشخصات فنی کابل موجود مشخص می کند که نوع شیلد از چه جنسی باشد. مثلا از کابل شیلد دار تلفن آلومینیومی برای بیرون از ساختمان و محافظت در برابر اشعه UV با حداکثر ولتاژ ۲۲۵ ولت استفاده می شود.

کابل‌های شیلددار برای استفاده در چه دستگاه هایی کاربرد دارند ؟

دستگاه‌های آزمایشگاهی فرستنده‌ها و گیرنده‌های رادیویی سنسورهای اعلام حریق سنسورهای دمایی و گازی در معادن میکروفون‌های امنیتی
بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *