[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]
کابل برق
کابل برق به مجموعهای از یک یا چند سیم که در کنار هم یا به صورت به هم تابیده شده که معمولا توسط لایههای محافظی پوشانده میشود گفته میشود.
کاربرد كابل برق:
امروزه در صنعت برق بخش عظیمی از توزیع انرژی الکتریکی، به ویژه در کابل فشار ضعیف بوسیله کابل برق انجام میگیرد.
البته برای انتقال انرژی الکتریکی کابل فشار متوسط و کابل برق فشار قوی نیز در برخی موراد از کابلهای مخصوص استفاده میشود.
کاربرد کابلها در تاسیسات الکتریکی بسیار وسیع و دارای اهمیت زیادی است.
اجزای كابل برق:
کابلها بر اساس نوع کاربردی که دارند بسیار متنوع هستند و به شکلهای گوناگون در بازار یافت میشود.
ساختمان و اجزای تشکیل دهنده کابلهای مخابراتی کاملا با کابلهای مورد استفاده در صنعت برق کابل برق فشار قوی و کابل برق فشار ضعیف تفاوت دارند.
اما بطور کلی کابل برق همواره از دو قسمت اصلی هادی و عایق تشکیل شدهاند. تفاوت کابلها ناشی از نوع کاربرد آنهاست.
بدان معنا که نوع کاربردشان موجب میشود که جنس، شکل، تعداد، سطح مقطع هادیها و عایقها با یکدیگر تفاوت داشته باشند. این تفاوتها موجب تقسیمبندی کابل برق میشود.
تقسیمبندی کابل برق از نظر ساختمان:
هادی كابل برق:
هادی كابل همان قسمت اصلی كابل برق است كه وظیفه هدایت جریان الكتریكی را بر عهده دارد.
این هادی ها معمولا از مس و آلومینیوم ساخته میشود و به صورت افشان یا چند رشتهای، مفتولی، تک رشتهای، گرد یا مثلثی در بازار موجود است.
انواع مختلف هادی كابل را با نشانههای اختصاری استاندارد شده نشان میدهند كه عبارتند از:
نشانه هادی گرد حرف R، نشانه هادی مفتولی تک رشتهای حرف E، نشانه هادی مثلثی حرف S و نشانه هادی افشان یا چند رشتهای حرف M است.
عایق كابل برق:
متناسب با نوع مصرف، عایق كابل برق از مواد مختلف ساخته می شود. این مواد عبارتند از:
- كاغذ های آغشته به روغن های مخصوص
- مواد لاستیكی
- PVC كه پرمصرف ترین عایقها برای كابلها، عایق PVC است كه آن را پروتودور نیز مینامند. نوع دیگری از این مواد PET نام دارد كه آنها هم برای عایق كابل استفاده میشوند.
این دو نوع ماده كاملا شبیه هم هستند با این تفاوت كه عایق های PVC نسوز و عایق های PET قابل اشتعال هستند.
غلاف كابل برق:
غلاف به لایه یا لایههایی بر روی كابل گفته میشود كه میتوانند عایق كابل برق را در مقابل انواع نیروهای مكانیكی محافظت كرده و همچنین از نفوذ رطوبت به داخل كابل جلوگیری نمایند.
این غلافها میتوانند بسته به محل مورد استفاده انواع PVC، آلومینیومی، سربی و فولادی باشند.
انواع هادی کابل برق:
هادیهای مسی و آلومینیومی کابل برق را به صورت زیر تقسیمبندی میکنند:
- هادیهای تک مفتولی
- هادیهای گرد تابیده منظم
- هادیهای انعطاف پذیر (افشان)
- هادیهای فشرده گرد تابیده منظم
- هادیهای فشرده سکتور تابیده منظم
هادی تک مفتولی (کلاس ۱) و تابیده منظم (کلاس ۲) برای کاربرد نصب ثابت و هادیهای انعطافپذیر یا افشان (کلاس ۵) و بسیار انعطاف پذیر (کلاس ۶) برای کاربرد با انعطافپذیری در نظر گرفته میشوند.
بکارگیری هر یک از انواع هادیها به نحوه استفاده، توصیههای استاندارد و در برخی مواقع سلیقه مصرفکننده سیم و کابل برق بستگی دارد.
خصوصیات عایق کابل برق:
در تولید کابل برق با توجه به ساختار و نوع استفاده کابل لایههای حفاظتی مختلفی استفاده میگردد اما بصورت عمومی تمامی کابلها دارای عایق و روکش هستند.
عایق بخشی از کابل برق است که مانع هدایت جریان برق بوده و بایستی الزامات زیر در تولید آن رعایت گردد.
الزامات عایق:
- عایق سیم باید دارای استقامت مکانیکی و قابلیت ارتجاعی کافی باشد
- عایق سیم باید کاملا هادی سیم را در بر گرفته باشد
- عایق باید کاملا به هادی سیم چسبیده باشد ولی به استثناء بندهای با انعطافپذیری بالا بایستی جدا کردن عایق از هادی سیم بدون آسیب دیدن عایق هادی و یا پوشش قلع اندود (در صورت وجود) امکان پذیر باشد
- میانگین ضخامت عایق از مقدار استاندارد کمتر نباشد
خصوصیات غلاف کابل برق:
- عدم چسبندگی به عایق کابل
- کمتر نبودن میانگین ضخامت غلاف کابل از مقدار استاندارد
- به کار بردن غلاف بر روی عایق کابلهای تک رشتهای
- به کار بردن غلاف بر روی مجموعه رشتههای کابلهای چند رشتهای
نکات انتخاب کابل برق مناسب:
هر کابل برق با سطح مقطع معین قادر به انتقال جریان مشخص است که اگر از آن حد بیشتر گردد ، باعث کوتاه شدن عمر و یا سوختن کابل برق و بروز حوادثی خواهد شد. لذا در طراحی یک شبکه باید سه اصل زیر رعایت شود:
- جریان برق از حد مجاز جریان کابل برق تجاوز نکند.
- افت ولتاژ نباید بیشتر از حد مجاز گردد.
- درباره سطح مقطع انتخاب شده از نظر افت توان ، محاسبات اقتصادی صورت گیرد.
نکاتی درباره چگونگی استفاده از کابل برق:
نگهداری و استفاده صحیح هر نوع وسیلهای از جمله کابل برق باعث ازدیاد طول عمر آن خواهد شد که در این خصوص جا دارد چند نکته مهم زیر توجه نمود:
- کابل برق پلاستیکی(PVC) را نباید در زمستان (درجه حرارت کمتر از صفر باشد) کابل کشی نمود.
اگر در چنین مواقعی لازم به کابل کشی بود باید قبلا قرقره کابل را در اتاق یا انبار گرم نمود و سپس فورا آن را مورد استفاده قرار داد. - اگر کابل برق در خاک گذاشته شود، باید گودالی به عمق ۷۰ سانتیمتر حفر گردد و کمی خاک نرم در آن ریخته و پس از گذاشتن کابل به اندازه ۲۰ سانتیمتر خاک نرم روی کابل بریزید و روی آن را آجر قرار دهید و بعد داخل گودال را با خاک معمولی پر کنید.
- هنگام نصب کابل برق نباید شعاع خمش کابل از ۱۲ تا ۱۵ برابر قطر خارجی آن کمتر باشد.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]